ZEER GROTE BRAND “GRIP2” BIJ EXXONMOBIL (ESSO) IN BOTLEK ROTTERDAM. twitter-beelden – 112TV
Home video ZEER GROTE BRAND “GRIP2” BIJ EXXONMOBIL (ESSO) IN BOTLEK ROTTERDAM. twitter-beelden
0

ZEER GROTE BRAND “GRIP2” BIJ EXXONMOBIL (ESSO) IN BOTLEK ROTTERDAM. twitter-beelden

0

Bij de raffinaderij van Esso in de Botlek heeft een grote brand gewoed. In de wijde omgeving waren dikke rookwolken te zien. Ook roken sommige mensen een olieachtige lucht. Niemand raakte gewond.

De brand ontstond rond 21.26 uur in het ‘fornuis’ van een van de fabrieken, waarin lichte benzinecomponenten verwerkt worden.

Er werden veel brandweerwagens naar het terrein aan de Botlekweg gestuurd om de brand te bestrijden. Ook ging het ontruimingsalarm op het fabrieksterrein af.

NL Alert
Een uur later werd in het enorme gebied tussen Rijswijk en Goeree-Overflakkee een NL Alert verstuurd, waarin werd opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.
”Door het affakkelen wat het bedrijf als veiligheidsmaatregel heeft gedaan is er behoorlijk wat rookontwikkeling ontstaan en zijn er ook roetdeeltjes in de omgeving gekomen”, verduidelijkt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

In het NL Alert werd ook opgeroepen om Rijnmond.nl en Rijnmondveilig.nl te volgen. Maar Rijnmondveilig.nl was ongeveer een uur uit de lucht door technische problemen. Het liveblog op Rijnmond.nl bleef in die tijd wel bereikbaar.

Tegen het einde van de avond was de brand bij Esso geblust. Er zijn tijdens de brand metingen verricht in de omgeving, maar wat die hebben opgeleverd was rond 00.30 uur nog niet duidelijk.

Shell Pernis

Het was het zoveelste chemieincident in korte tijd in de Rotterdamse haven. Een paar weken geleden gebeurde er tot twee keer toe iets ernstigs bij Shell Pernis.
Daar was eerst brand en een stroomstoring op het raffinage terrein en een paar dagen later een chemielekkage. Ondanks snel ingrijpen van de brandweer, ondervonden mensen in Hoogvliet toen korte tijd stankklachten.

Tweehonderd omwonenden bezochten later een informatiebijeenkomst. Er was vooral veel kritiek op de gebrekkige communicatie door de hulpdiensten.

Radio Rijnmond was maandagavond geen calamiteiten- of rampenzender. De burgemeester bepaalt in overleg met de veiligheidsregio wanneer Radio Rijnmond als zodanig wordt in gezet, niet Radio Rijnmond zelf.

Wanneer Radio Rijnmond rampenzender is, kunnen de hulpdiensten en de burgemeester zich via de radio zich rechtstreeks richten tot het publiek. Ze kunnen vertellen wat er aan de hand is en welke voorzorgsmaatregelen het publiek eventueel kan nemen. Bijvoorbeeld om ramen en deuren gesloten te houden.

Ongeacht of Radio Rijnmond rampenzender is, gaat de redactie aan de slag bij grote incidenten en doet daar zo goed mogelijk journalistiek verslag van op onze site, app, TV Rijnmond en Radio Rijnmond. Dat is maandagavond ook gebeurd rondom de brand bij Esso.

Op Radio Rijnmond was ieder half uur een bulletin te horen met de laatste informatie, op Rijnmond.nl en in onze app hielden we een liveblog bij en de nieuwsuitzending van TV Rijnmond werd geactualiseerd.