Grote brand bij afvalverwerking Twence in Hengelo(ov) – 112TV
Home video Grote brand bij afvalverwerking Twence in Hengelo(ov)
0

Grote brand bij afvalverwerking Twence in Hengelo(ov)

0

Bij afvalwerkingsbedrijf Twence aan de Boldershoekweg in Hengelo is zaterdagavond een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer heeft na een hele nacht blussen de hulp van defensie ingeschakeld. Ook zondag wordt nog de gehele dag geblust.

Bij de afvalverwerker in Hengelo brak zaterdagavond rond 23.00 uur een zeer grote brand uit. De vlammen sloegen urenlang metershoog de lucht in, ook was was er sprake van flinke veelal zwarte rookontwikkeling.

Er staat een berg afval van enkele honderden meters breed en zo’n 20 meter hoog in brand. De rook trekt richting Delden, maar is inmiddels ook ver buiten Twente waarneembaar: de stank van de brand is volgens brandweerwoordvoerster Wendy Franke tot in Deventer en zelfs Kampen te ruiken.

De brandweer schaalde zaterdagavond al snel op naar zeer grote brand. In de wijde omgeving waren dikke rookwolken te zien. Volgens de brandweer zijn er gevaarlijke stoffen vrijgekomen, maar is er geen sprake van verontrustend hoge concentraties. De rook trekt omhoog en wordt volgens de brandweer daardoor verdund. Uren na het uitbreken van de brand breidde het vuur zich nog steeds uit.

Specialisten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn zondagmiddag ter plaatse gekomen om de Brandweer Twente en Veiligheidsregio Twente te ondersteunen bij het doen van metingen.

De brandweer pompt water uit het Twentekanaal om het vuur onder controle te krijgen. Probleem is echter dat de brandhaard moeilijk te bereiken is. Defensie probeert met behulp van onder andere een chinook de afvalbrand te doven. Vanuit het Rutbekerveld bij Enschede wordt per keer 10.000 liter water gehaald, dat vervolgens over de brandhaard wordt gegooid. Bij het Rutbekerveld staan veel mensen die een glimp willen opvangen van de helikopter.

Vanwege de omvang van de brand en de langdurige inzet is opgeschaald naar GRIP1, een procedure waarbij hulpdiensten en andere disciplines nauw samenwerken.

Via social media waarschuwt de Brandweer Twente om uit de rook weg te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Door het warme weer en de droogte zijn de hulpdiensten nu extra alert op grote branden.

De hulpdiensten roepen via Twitter op om niet meer met 112 te bellen over de brand. „We krijgen veel telefoontjes van mensen die rook zien/ruiken. De melding is uiteraard bij ons bekend en er wordt met man en macht gewerkt om de brand onder controle te krijgen”, aldus een woordvoerder van de politie.

Er hebben zich volgens de brandweer geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Broei of zonneschijn door glas zijn de meest waarschijnlijke oorzaken van de grote brand. Hoe het kan dat de hitte in de afvalberg ondanks warmtesensoren niet op tijd is ontdekt, is nog een raadsel.

tags: