GRIP1 Zeer Grote Brand verfwinkel / ijsfabriek Twello, treinverkeer gestremd om asbest – 112TV
Home video GRIP1 Zeer Grote Brand verfwinkel / ijsfabriek Twello, treinverkeer gestremd om asbest
0

GRIP1 Zeer Grote Brand verfwinkel / ijsfabriek Twello, treinverkeer gestremd om asbest

0

Twello is in de nacht van zondag 6 op maandag 7 mei opgeschrikt door een enorme brand, waarbij ook asbest vrijkwam. Aan de Nijverheidsstraat sloegen verwoestende vlammen om zich heen in vier aaneengeschakelde bedrijfspanden: een woonhal, een outdoorzaak, een ijszaak en een tuinbedrijf.

De straat ligt vlak langs het spoor. Door de brand is er ook asbest op het spoor gekomen. Volgens de NS is het treinverkeer tussen Deventer en Apeldoorn tot ongeveer 18.00 uur gestremd. Het asbest moet op een zorgvuldige manier worden opgeruimd, en dat kost tijd, zegt ProRail. Er worden snelbussen ingezet.

De brand brak even voor 02.30 uur uit in de interieurwinkel Colors@Home. De brandweer, die al snel sprak van een ‘zeer grote brand’, rukte met groot materieel uit. Onder andere met drie hoogwerkers werd het vuur bestreden.

Desondanks sloeg het vuur over naar de naastgelegen panden, die direct aan elkaar verbonden zijn. Daardoor werden ook woonhal Colors@Home, outdoorzaak Hemker & Bekking, het pand van tuinverzorgingsbedrijf Hanol V.O.F. en een productieloods van ijssalon Talamini verwoest. Een bedrijfsbusje van Talamini vatte eveneens vlam. Alle panden zijn volledig uitgebrand. De brandweer slaagde erin een vijfde pand te behouden.

De brandweer heeft een kraan ingezet die de brokstukken uit elkaar zal trekken zodat (af)blussen beter lukt. Bij die sloopwerkzaamheden zullen gas en elektra worden afgesloten. Het blussen gaat volgens Frank Lutke Schipholt, woordvoerder van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), nog uren duren.

De uitslaande vlammen in combinatie met de vele sirenes trokken ook de aandacht van veel buurtbewoners. Er werden ook knallen gehoord. Zo’n 150 mensen kwamen naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. Ze werden door de hulpdiensten op afstand gehouden. De weg werd afgezet.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) waarschuwde voor de grote hoeveelheid rook die vrijkwam. ,,Heeft u last van de rook, sluit dan deuren en ramen en zet de afzuiging van de woning uit”, luidde het advies via Twitter. Bij de brand kwam asbest vrij, maar volgens woordvoerder Schipholt is dit beperkt gebleven tot het terrein zelf. Volgens hem was het daarnaast gunstig dat er nauwelijks wind stond.

Niemand raakte bij de brand gewond. Hoe het vuur is ontstaan is nog onbekend.

tags: