Ernstig ongeval Beverentunnel 4 februari 2020 – 112TV
Home video Ernstig ongeval Beverentunnel 4 februari 2020
0

Ernstig ongeval Beverentunnel 4 februari 2020

Op 4 februari 2020 werd een ramp werkelijkheid waar hulpverleners in de regio Waasland al lang voor vreesden.

Een rampscenario voltrok zich wanneer kort na de middag een Bulgaarse vrachtwagen zonder remmen aan volle snelheid inreed op een stilstaande file in het midden van de Beverentunnel. Onder de 6 voertuigen die betrokken raken zijn ook twee volle bussen die in totaal een honderdtal arbeiders naar hun werkplek brengen.

Al vlug wordt duidelijk dat de menselijke tol zwaar is. De bestuurder van een wagen die tussen de aanrijdende vrachtwagen en de laatste bus geplet werd, was op slag dood, maar ook in beide bussen is er veel menselijk leed. Meerdere slachtoffers lopen ernstige verwondingen op.

Beide buschauffeurs zitten gekneld en moeten door de brandweer bevrijd worden. Ondertussen was het medisch interventieplan afgekondigd en snelden ziekenwagens en MUG-teams, waaronder ook de MUG-helikopter uit Brugge uit ter plaatse.

De vele gewonden werden zo goed als het kon uit de tunnel geƫvacueerd. Zij die konden te voet, anderen per ziekenwagen en zelfs met brandweerwagens die heen en weer reden tussen het ongeval en de uitgang van de tunnel waar een waar veldhospitaal opgezet werd.

Desondanks de ernst van het ongeval hebben alle betrokken hulpverleners zich 200% ingezet om iedereen zo goed en zo snel het kon te helpen, iets wat bij een ongeval van deze omvang geen sinecure was.

Enkele uren na het ongeval kon de trieste balans opgemaakt worden: 2 dodelijke slachtoffers, minstens 5 mensen raakten zeer ernstig gewond en 44 mensen werden als ‘licht gewond’ aanzien. In werkelijkheid lagen de cijfers zowel bij de licht- als de zwaar gewonden hoger.